Domečky na penízky pro mé šetřivé dětičky cink cink

Přišlo jaro. Některé dny jsou už slunečné a teplé. Konečně se dá tvořit i venku. Hurá! Už nějakou dobu mám pro děti vymyšlené tvoření, při kterém jsem chtěla použít vodové barvy. Sice jsem vybavená i na malování barvičkami uvnitř, ale pořád jsem tuto aktivitu odsunovala na později. A dobře jsem udělala. Hned první teplejší jarní […]

Malujeme barvami na dřevěný polotovar kasičky
Domečky na penízky pro šetřivé dětičky

Přišlo jaro. Některé dny jsou už slunečné a teplé. Konečně se dá tvořit i venku. Hurá! Už nějakou dobu mám pro děti vymyšlené tvoření, při kterém jsem chtěla použít vodové barvy. Sice jsem vybavená i na malování barvičkami uvnitř, ale pořád jsem tuto aktivitu odsunovala na později.

A dobře jsem udělala. Hned první teplejší jarní den jsme vzali vše na zahrádku – máme jen takovou maličkou. Starší děti mi rozmluvily vodovky a doporučili temperové barvy. Z jejich starých školních kufříků jsme tedy vydolovali na půl vyschlé tempery a fixy. Pak už nám stačily jen štětce a kalíšky na vodu z rozstřihlých PET lahví – recyklujeme.

Hlavní „ingredience“

Už dlouho si děti přály kasičky, kam by si mohly dávat kapesné a drobné, které sem tam dostanou od babiček. To bych ale nebyla já, abych toto přání nevyužila k tvoření. Na Davona.cz jsem jim objednala dřevěné kasičky ve tvaru domku, které jsou určené k dotvoření. Ve spodní části je otvor s gumovým uzávěrem pro jednodušší vyndávání peněz.

dřevěný polotovar kasičky, Domečky na penízky pro šetřivé dětičky

Domeček je moc hezky zpracovaný. Je hladký, pevný a otvor na vkládání mincí je dostatečně veliký i pro padesátikorunu. Spodní otvor s gumovým uzávěrem pro vyndávání peněz má také správnou velikost. Mince se vysypávají bez problémů. Práci s gumovým uzávěrem zvládly všechny děti bez problémů (5 – 12 let).

Jdeme tvořit

Děti se pustily do díla. Musím uznat, že měly pravdu. Temperové barvy jsou pro zdobení chaloupek lepší. Neskapávají, dobře se míchají, krásně kryjí (není potřeba více vrstev) a protože nepoužíváte tolik vody, tak i rychleji schnou.

Venku se pracovalo moc hezky a také domečky byly rychle suché.

Můžete nás sledovat i na Instagramu a Facebooku@payacreativeblog

Natřeno bylo raz dva a pak už se jen zdobilo.

Až byly barvy na domečku suché, domalovaly děti okna a dveře obyčejnými fixami nebo opět temperkami. A dílo bylo hotovo.

Malý nečekaný problémek

Při manipulaci se suchými domečky jsme přišli na to, že lehce pouští barvu a děti mají barevné ručky, což se přenáší i třeba na nábytek. Kasičky jsem tedy vzala a nastříkala akrylovým bezbarvým rychleschnoucím lakem. Doporučuji nanášet venku, protože to dost smrdí a i venku toho máte plný nos. Po prvním zaschnutí jsem nanesla ještě jednu vrstvu a bylo po problému.

nalakované kasičky

A tady už jsou kasičky zcela hotové.

Tipy

  • na Davona.cz je možné si vybrat z několika tvarů a velikostí kasiček k dotvoření. Jsou dostupné i kartonové polotovary.
  • ještě jednou – vodovky nejsou příliš vhodné, tempery nebo akrylové barvy jsou vhodnější
  • můžete použít i jiné techniky – ubrouskovou techniku, mozaiku, transfer obrázků, nanášení metalických vloček – vintage vzhled, krakelování – efektní popraskání a polepování různými materiály
  • bezbarvý lak můžete použít i u jiných technik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *