Jednoduché a rychlé těstoviny – v klidu ukuchtí i puberťák

Prázdniny jsou u nás hodně akční a nevím jak vám, ale mně se vůbec nechce vařit. Jednak je hrozně horko a v tom teple ani nemám hlad. Chce to zkrátka něco lehkého, co tolik nezatíží žaludek. Ideální jsou tyto těstoviny. Naše děti jim říkají – Italské těstoviny, protože v tomto jídle najdete všechny barvy italské […]

Italské těstoviny na talíři

Prázdniny jsou u nás hodně akční a nevím jak vám, ale mně se vůbec nechce vařit. Jednak je hrozně horko a v tom teple ani nemám hlad. Chce to zkrátka něco lehkého, co tolik nezatíží žaludek.

Ideální jsou tyto těstoviny. Naše děti jim říkají – Italské těstoviny, protože v tomto jídle najdete všechny barvy italské vlajky – zelená=bazalka, bílá=těstoviny a červená=rajčata. Kouzelné na tom je, že starší děti jsou schopné uvařit celý oběd sami. Tentokrát vařila Johanka a moc nám chutnalo. A teď už jdeme na to.

Co je potřeba:

  • balíček těstovin
  • voda
  • 500 g oválných rajčat
  • sůl
  • pepř
  • bazalka – čerstvá nebo sušená
  • olivový olej

Postup:

V první řadě si dáme vařit vodu na těstoviny. Na celém receptu trvá nejdéle přivést vodu k varu 😀 Je to otrava, ale bez toho se neobejdeme. Poznámka pro děti: na hrnec s vodou dejte pokličku. Během vaření totiž uniká vodní pára a bere s sebou i teplo. Když zabráníme úniku páry z hrnce, teplo zůstane pod pokličkou a voda se rychleji uvaří. Ušetříte čas i energii (i své nervy). Zachováte se ekologicky 😉

Vařící voda v hrnci

Zatímco se voda vaří, umyjeme si rajčata, nakrájíme je na čtvrtiny a rozsekáme ručním robotem. POZOR! Nedělejte úplné pyré (blátíčko). Chceme, aby ve směsi zůstaly ještě nějaké větší kousky max. 1 cm velké.

Už máme téměř hotovo. Teď si na pánev nalijeme trošku olivového oleje a lehce jej zahřejeme. Pak už do pánve nalijeme rozsekaná rajčata. Osolíme, opepříme a přidáme sušenou nebo nasekanou čerstvou bazalku. Je jen na vás, kterou zvolíte. My v zimě dáváme sušenou a v létě je fajn ta čerstvá (když ji nemáme, stačí i sušená).

Stáhneme plamen pod pánví. Rajčata se nám pomalu prohřívají a šťáva z nich se redukuje. Pod pokličkou hrnce už voda určitě vaří. Osolíme ji a opatrně nasypeme těstoviny. Nás je hodně, tak vaříme celý sáček, ale vy si zvolte množství podle počtu vašich hladovců. Způsob vaření těstovin se liší od druhu těstovin i výrobce. Proto si konkrétní postup přečtěte na obalu.

Těstoviny máme hotové. Konečně můžeme dokončit omáčku. Pokud se zdá být příliš řídká, přidejte trošku škrobu. Ale není to podmínkou. Potom už stačí jen ochutnat a dochutit.

Teď už máme vše připravené na smíchání. Nalijeme omáčku do hrnce se scezenými těstovinami a opatrně promícháme, aby omáčka pokryla veškeré těstoviny. A konečně můžeme nakládat na talíř. Dobrou chuť.

Těstoviny

Kdo ještě váháte. Mám pro vás důkaz, že tohle jídlo je fakt boží. Takto to u nás vypadá do 20 minut po prvním soustu:

Tipy:

  • vyberte si těstoviny se složitějším tvarem – omáčka se na nich dobře zachytí. Například ze špaget sklouzne.
  • v omáčce je vynikající i česnek
  • hned po uvaření a scezení těstovin do nich vmíchejte omáčku, jinak se těstoviny slepí a už to není tak jednoduché (těstoviny se potrhají)
  • pro tento recept jsou nejlepší oválná rajčata (kupuji v Lidlu) – jsou sladší a více masitá
  • další recepty najdete v kategorii V kuchyni

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *