Jarní rozkvetlý Petřín nemá chybu – konečně trochu mezi lidi

Výletů do přírody na kopce, do lesů, na rozhledny, na louky, k rybníku… není samozřejmě nikdy dost. Ale změna je změna! Konečně jsme se odhodlali a vyrazili do víru velkoměsta – na pražský Petřín. Je to kopec v centru Prahy vysoký 327 metrů. V minulosti se také nazýval Hora, Kopec nebo Vrch sv. Vavřince. Na […]

Výletů do přírody na kopce, do lesů, na rozhledny, na louky, k rybníku… není samozřejmě nikdy dost. Ale změna je změna! Konečně jsme se odhodlali a vyrazili do víru velkoměsta – na pražský Petřín.

Je to kopec v centru Prahy vysoký 327 metrů. V minulosti se také nazýval Hora, Kopec nebo Vrch sv. Vavřince.

Na Petřínském vrchu jsme nebyli poprvé. Nejpopulárnější je pro naši šestičlennou výpravu využití pozemní lanovky. Ta měří 510 metrů a je nejstarší u nás. Celý její mechanizmus děti udivuje pokaždé. Ikdyž lanovkou necestujeme, musíme se alespoň zastavit a podívat se, jak je jedna kabina vytahována nahoru zatímco druhá klesá do nejnižší zastávky.

Jarní rozkvetlý Petřín nemá chybu, lanovka

Růžový sad

Tentokrát jsme zaparkovali u Strahovských vysokoškolských kolejí. Odtud je to k rozhledně kousíček a ani se nezapotíte. Zamířili jsme do Růžového sadu, ve kterém mají děti moc rády malé bludiště namalované barvou jen tak na chodníku, dva stromy perfektní na lození a rozkvetlé rostliny. V této roční době jsme mohli obdivovat hlavně tulipány.

Petřín bludiště

Záplavou barev jsme prošli až k nedalekému hřišti. Je maličké, ale dobře vybavené. Na krátké vyřádění bohatě stačí i starším dětem.

Petřínská rozhledna

A za rohem už na nás čekala. Říkáme jí česká Eiffelovka 😉 Je vysoká 65,5 m. V roce 1891 byla postavena jako volná kopie právě Eiffelovy věže v Paříži (poměr je 1:5). Letos 16. března oslavila 130 let od zahájení stavby. Minimálně jednou ročně se tu musíme vyfotit. Loni v létě jsme měli docela problém, aby na naší fotce nebyli i cizí lidé. Letos to byla brnkačka. Dokonce jsme si mohli vybrat nejlepší možné místo.

Jarní rozkvetlý Petřín nemá chybu, rozhledna

Zrcadlové bludiště Petřín

A když už tam bylo málo lidí, rozhodli jsme se jít do zrcadlového bludiště. Samozřejmě musíte mít roušku a vydezinfikované ruce. Navíc si musíte sundat batoh ze zad kvůli zamezení poškrábání zrcadel. Rodinné vstupné (2 dospělí + až 4 děti – konečně se vejdeme :-D) nás přišlo na 240,- korun. Celé bludiště v podstatě není moc bludiště – je maličké. Zakřivená zrcadla však spolehlivě děti rozesmála.

Zahrada Květnice

Přes Petřínské sady jsme zamířili směrem ke Květnici.

Zahrada Květnice je osázená převážně trvalkami a cibulovinami. Svým stylem připomíná typickou anglickou zahradu.

Tipy:

  • je fajn si celý výlet dopředu naplánovat – skvělé jsou na to stránky Mapy.cz
  • když si přivstanete, nebudete se o Petřín dělit s půlkou Prahy. Po obědě je to tam už doslova hustý.
  • vezměte si s sebou drobné zobání a hlavně pití
  • budou se vám hodit roušky/respirátory i dezinfekce
  • pozor na volně pobíhající psy
  • vedle rozhledny se za poplatek mohou děti projet i na koních – pokud vám nevadí projíždět se dokola po asfaltové silnici
mapa Petřína, Jarní rozkvetlý Petřín nemá chybu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *