Kroužek šití otevřen! Uvidíme se ONLINE, jinak to nejde

Každým dnem je jasnější, že děti z druhého stupně už opravdu potřebují jít do školy. Byly tam naposledy na podzim a to už je hodně dávno. Chybí jim kamarádi, jen tak si popovídat, předvést se v novém oblečení, ukázat nový účes, půjčit si knížku, postěžovat si v jídelně na vlas v jídle, jet se spolužáky […]

šicí stroj, notebook, online kroužek, Kroužek šití OTEVŘEN! Uvidíme se ONLINE.

Každým dnem je jasnější, že děti z druhého stupně už opravdu potřebují jít do školy. Byly tam naposledy na podzim a to už je hodně dávno. Chybí jim kamarádi, jen tak si popovídat, předvést se v novém oblečení, ukázat nový účes, půjčit si knížku, postěžovat si v jídelně na vlas v jídle, jet se spolužáky do divadla, projít se po městě a další každodenní drobnosti, které si za normálních okolností ani neuvědomíte.

Domluvit se teď s kamarády aspoň na krátkou procházku, není vůbec jednoduché. Buď jste v karanténě vy nebo vaši kamarádi a navíc od března je to ještě horší. Hlavně pokud většina vašich přátel bydlí v jiném městě.

Jedno velké zklamání

Dětem neříkáme o každém novém vládním opatření, protože je více než možné, že toto nařízení bude o pár dnů později zrušené. No a tak se naše dcerka domluvila s kámoškou, že se projdou, pokecají a budou prostě spolu. Už se jim oběma moc stýskalo.

Ve chvíli, kdy už bylo vše domluvené, přišla řada na náš souhlas a ten bohužel nepřišel. Vysvětlili jsme, jak se věci mají a dcera musela vše zrušit. Bylo jí to moc líto.

Nápad

Před časem jsem ve škole vedla kroužek šití a vzhledem k tomu, že obě děvčata ke mně chodila, jsem dostala nápad. Uspořádala jsem jim online kroužek šití. Já vím, je to chabá náhrada za setkání, ale myslím si, že jsme si to všechny tři užily. Dokonce jsme domluvené i na příští týden.

šicí stroj, notebook, online kroužek šití, nůžky, látka, Kroužek šití OTEVŘEN! Uvidíme se ONLINE.
Jak vypadá kroužek přes MS Teams

Co jsme šily?

Narychlo jsme vymýšlely, co bychom mohly šít. Potřebovaly jsme něco, k čemu nebylo potřeba moc materiálu. A vítězem se stala – Maska na oči na spaní.

Nachystaly jsme si:

  • 25 x 14 cm 100% bavlny
  • 25 x 14 cm flanelu
  • 25 x 14 cm termolinu (nebo flís – třeba ze staré mikiny)
  • cca 40 cm širší prádelní gumy – podle toho, kdo masku bude nosit. Střih sedí na obličej dětem od 5 do 13 let i dospělým (vyzkoušeno)
  • Pomůcky – nůžky, gumovatelné pero Frixion, špendlíky, šicí stroj

Vše potřebné se dá koupit na DumLatek.cz

Jak jsme postupovaly

Vytiskly jsme si a vystřihly střih, který si můžete stáhnout níže.

střih na masku na spaní, online kroužek šití, Kroužek šití OTEVŘEN! Uvidíme se ONLINE.

Střih si vytiskněte na papír formátu A4.

Překreslily jsme si jej na rubovou stranu (to je ta nehezká;-) bavlny. Nezapomněly jsme na značky pro umístění gumky a na otáčecí otvor (šijeme z rubu a budeme muset masku otočit, aby byla krásná).

Na lícovou stranu (to je ta hezká) bavlny jsme si položily flanel (lícem k líci) a pod něj termolín popř. flís.

Mezi lícové strany bavlny a termolinu jsme vložily gumu do míst, která máme označená na střihu. Gumičku si přišpendlete tak, jako je vidět na fotce nahoře.

Teď už můžeme prošít strojem. Šijeme po čáře, ale POZOR – nesmíme prošít otvor na otočení! Na začátku i na konci šití vždy zapošijeme (jedeme dopředu a dozadu asi jeden centimetr). Po prošití celou masku obstřihneme entlovacími (cikcak) nebo obyčejnými nůžkami asi pět milimetrů od švu. U otáčecího otvoru si nechte více materiálu – obstřihněme zhruba jeden centimetr od švu. Budeme muset otvor nakonec zašít.

U otáčení jsme vložily prsty mezi bavlnu a flanel a celou masku jsme otočily jako ponožku, vyrovnaly jsme šev pomocí většího háčku na háčkování, nůžek s kulatou špičkou nebo jen prstem. Látku u otvoru jsme srovnaly a ručně zašily matracovým stehem.

právě došitá maska na oči na spaní, online kroužek šití, Kroužek šití OTEVŘEN! Uvidíme se ONLINE.

A už jsme měly hotovo. Dcera si vybrala látku s Harry Potter potiskem, kterou nebylo třeba dál zdobit. Kamarádka zvolila bílou látku s černými puntíky. Masku dozdobila červenou mašličkou.

Oběma se šití na dálku líbilo a už se těší na další.

Tipy

  • při použití flísu můžete použít více vrstev, aby si maska lépe udržela tvar
  • látku, která bude doléhat na oči vybírejte hebkou, příjemnou na oči. Chlupatá látka není vhodná – na řasách by zůstávaly chloupky a lezly by později i do očí.
  • pro zdobení masky můžete použít filc (vystřihněte si z filcu třeba tvar očí), stuhy, nažehlovačky, drobné korálky, flitry, krajky, různé prýmky i lampas by nemusel být špatný

Zajímavost

Ten, kdo má problémy se slzným filmem na povrchu oka, používá umělé slzy na zvlhčení. Také se doporučují teplé suché obklady. Slzné žláze teplo pomáhá. Ale kdo má během dne čas si sednout a dát si suchý teplý obklad na oči? Proto můžeme využít noci. Většinou spíme v místnosti, která je chladnější oproti ostatním místnostem. Je to příjemnější na spaní, ale už ne pro oči. Maska na spaní je logickým řešením. Během noci pěkně zahřívá oční okolí. Také vytvoří dokonalou tmu. Díky tomu rychleji usínáme a kvalitněji spíme. (rada optometristky Ing. Bc. Pavly Hrstkové – PAYA OPTIK)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *