Upgrade – Plastelína tak trochu jiná než před třiceti lety

Když jsem byla malá dokázala jsem u modelování z plastelíny vydržet neskutečně dlouho. Mamka to ovšem neměla moc ráda, protože mi padaly malé kousky, které se lehce zašlapávaly do koberce a nešly ničím vyčistit. Plastelína pokaždé záhadně zmizela. Dnes je na trhu nepřeberné množství různých druhů modelovacích hmot. Některé jsou i pro dospělé – tzv. […]

Když jsem byla malá dokázala jsem u modelování z plastelíny vydržet neskutečně dlouho. Mamka to ovšem neměla moc ráda, protože mi padaly malé kousky, které se lehce zašlapávaly do koberce a nešly ničím vyčistit. Plastelína pokaždé záhadně zmizela.

Dnes je na trhu nepřeberné množství různých druhů modelovacích hmot. Některé jsou i pro dospělé – tzv. Inteligentní plastelíny. Ty jsou určené pro odreagování a uvolnění napětí.

Dětem jsem pořídila modelovací kuličkovou hmotu. Jsou to drobné polystyrenové kuličky spojené samotvrdnoucí hmotou. Můžete ji koupit v různých barvách a množství. To největší balení má objem 560 g. Pro naše čtyři děti mám bohatě stačily dvě sady – dohromady 9 kelímků po 14 g a ještě nám zůstalo na příště.

A aby to nebylo jen tak obyčejné modelování, přidala jsem spoustu dalšího materiálu. Děti to zbožňují. Uprostřed stolu mají hromadu všeho možného. Jen vidíte, jak se jim rozzáří oči a snad i slyšíte cvakat mozkové závity při vymýšlení, co z toho můžou vyrobit.

Kromě hmoty jsme použili peříčka, chlupaté drátky, nalepovací očička a úžasné pohyblivé strojky. Některé se natáhnou a jedou, jiné tančí nebo ťapou. Opravdu jsem si u dětí šplhla. Něco takového nečekaly.

Mechanické strojky – jezdící, chodící, tančící

Jak se s plastelínou pracovalo

Čekala jsem, že hmota se bude na podložku lepit a maličké polystyrenové kuličky budou všude. OMYL! Hmota je lehoučká, snadno tvarovatelná a … co je hlavní … kuličky nevypadávají.

Aby nám zábava vydržela co nejdéle, musely si nejdříve namalovat návrh toho, co by chtěly z hmoty vytvořit. Nestačila jsem zírat, jak rychle jsem návrhy dostala.

Pak už začaly nanášet hmotu na strojky a modelovat. Šlo to jednoduše a bez problémů.

Po dokončení je nutné nechat výtvory jeden až tři dny vytvrdnout v závislosti na množství použitého materiálu. My jsme dodrželi tři dny. Hmota nakonec není úplně tvrdá. Snížením vlhkosti jsou výtvory ještě lehčí než na začátku, drží tvar a nic se neodlupuje.

Tipy

  • nejsou potřeba modelovací nástroje
  • i přes to, že se s hmotou pěkně pracuje, doporučuji plastovou podložku. My jsme měli na celém stole plastový ubrus
  • různé barvy se dají mezi sebou míchat
  • pomozte dětem s rozložením hmoty na strojku. Pouze u tančícího strojku se nám nepodařilo rovnoměrně rozložit plastelínu a pandička netancuje, ale spíš poskakuje
  • také zkontrolujte směr pohybu strojku, před nanášením modelíny – pandička navíc couvá 😉
  • u strojků ve tvaru myšky spusťte mechanismus až po zatvrdnutí, dříve by se mohl výtvor poškodit pádem

A jak to dopadlo?

U tvoření jsme se hrozně nařehtali. Bavilo to všechny naše děti – 5, 6, 11 a 12 let. Chtěla jsem je nechat pracovat samotné, přeci velké děti dohlédnou na ty menší, ale materiál mě tak ohromil, že jsem nedokázala odejít :-D. Jasně plastelína trošku smrdí, ale to snad každá taková hmota. Důležité je, že se nelepí na ruce a neudělá nepořádek, který byste později museli uklízet. Myslím, že k tomuto materiálu se někdy v budoucnu ještě vrátíme.

One thought on “Upgrade – Plastelína tak trochu jiná než před třiceti lety

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *