Úchvatný rozhled z vrchu Oblíku na všechny strany

Krásné počasí nás vždy táhne ven. Ve většině případů skončíme na nějakém kopci. Tentokrát jsme si vybrali vrch Oblík, který je vysoký 509 metrů nad mořem. Je sopečného původu a tvoří dominantu takzvaného Lounského středohoří. Na výlet jsme vyrazili autem. Už během cesty jsme shledali, že výlet bude dosti veselý. Obzvlášť za to mohla dopravní […]

Rozhled z Oblíku

Krásné počasí nás vždy táhne ven. Ve většině případů skončíme na nějakém kopci. Tentokrát jsme si vybrali vrch Oblík, který je vysoký 509 metrů nad mořem. Je sopečného původu a tvoří dominantu takzvaného Lounského středohoří.

Na výlet jsme vyrazili autem. Už během cesty jsme shledali, že výlet bude dosti veselý. Obzvlášť za to mohla dopravní značka „Pozor krávy“. Okamžitě jsme začali vymýšlet, která zvířata tu běhají po pastvinách – kráně nebo kovy?

dopravní značka pozor krávy a pod ní cedulka koně

Zaparkovali jsme v malé obci Mnichov – další úsměvný fakt. Zatím jsme znali Mnichov jen ten německý a ten se od tohoto dosti liší a nejen velikostí. Po zelené stezce byla cesta na vrchol dlouhá 3 kilometry. Zpočátku mírně stoupala loukami, ale postupně se sklon výšlapu zvyšoval. Ke konci jsme se už pěkně zadýchali. Cestou jsme obdivovali rozkvetlé stromy, jarní rostliny (Prvosenky jarní, Dymnivky plné, Hlaváčky jarní, Len rakouský, Pampelišky) a krásné brouky.

louka pod Oblíkem

Za loukami nastalo již zmiňované stoupání, ale netrvalo dlouho. Trochu jsme se zapotili, pročistily si plíce a bylo to. Zvládli jsme to všichni i babička. Jen to chce dobré boty.

Nahoře bylo opravdu nádherně. Počasí nám přálo. Výhled byl krásný. Jediné, co bylo trošku nepříjemné, byl silný chladný vítr. Na druhou stranu díky němu jsme mohli obdivovat vzlet a létání paraglidistů.

výhled z Oblíku
výhled z Oblíku
paraglidisté na Oblíku

Po počátečním zaujetí paraglidisty jsme se začali rozhlížet více. Na vrcholu jsme ještě mohli vidět světelný maják pro letadla, energetický bod a kozy. Energetický bod je zde nainstalován od roku 2012. Bohužel jsem nikde nenašla, k čemu tato věc slouží a kdo ji tam dal. Takže jestli o energetickém bodu víte něco víc, písněte mi prosím komentář.

A největší atrakcí byly kozy. Samozřejmě ten největší kozel se s námi začal kamarádit a dokonce našeho nejmenšího chtěl i políbit 😀 Rozjímání s kozlem na vyhřátém svahu nemělo chybu.

energetický bod s výhledem

Výlet jsme si moc užili. Výstup nebyl příliš obtížný (byla s námi i babička), výhled byl nádherný na všechny strany a top byly kozy, které nám chtěly sníst svačinu 😀

Zajímavosti o Oblíku:

  • na Oblíku se lidé vyskytovali už v pravěku
  • žili tu i Keltové
  • v 16. století tu stával kostelík sv. Jiří, který zanikl za třicetileté války
  • kámen pro slavnostní zahájení stavby Národního divadla byl dovezen právě z Oblíku

Tipy:

  • podívejte se i naše další venkovní aktivity – kategorie Venku
  • výlet na Oblík si můžete naplánovat na Mapy.cz
mapa trasy Mnichov-Oblík

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *