Výstup na jednu z nejníže položených rozhleden – zdoláno ;-)

Jak přibývá pěkných jarních dní, budeme častěji venku a objevovat krásy přírody. V tento den vykouklo sluníčko jen na chvilku. Snažili jsme si ho co nejvíce užít a vyrazili jsme na malý výlet. Našim cílem se stala Kratochvílova rozhledna v Roudnici nad Labem. Rozhledna byla postavena v roce 1934 a stojí 208 m n.m. Tím […]

Výstup na nejníže položenou rozhlednu, kluci jdou nahoru

Jak přibývá pěkných jarních dní, budeme častěji venku a objevovat krásy přírody. V tento den vykouklo sluníčko jen na chvilku. Snažili jsme si ho co nejvíce užít a vyrazili jsme na malý výlet. Našim cílem se stala Kratochvílova rozhledna v Roudnici nad Labem.

Rozhledna byla postavena v roce 1934 a stojí 208 m n.m. Tím se stává, spolu s rozhlednou na litoměřické Mostné hoře, nejníže položenou rozhlednou Podřipska.

Když jsme vycházeli z domu, tak dokonce poletoval sníh. Jenže museli jsme na čerstvý vzduch. Po celodenní distanční výuce to děti potřebovaly jako sůl (šli jsme v době, kdy i předškoláčci měli distančku). Vzali jsme to oklikou a než jsme došli k rozhledně, už svítilo slunce. Vše už pomalu začínalo kvést. Že by už konečně jaro?

Zlatý déšť

Pod rozhlednou je park plný stromů. Je malý pro čtyři děti, ale když ho projdete křížem krážem, tak je to OK. Děti studovaly každou kytičku, každého broučka a vylezly snad na každý strom. Nejstarší Honza si šel vlastní cestou. Mezi stromy nás ovšem stále sledoval.

Rozcestník na rozhledně ukazující směr Roudnice nad Labem, Výstup na nejníže položenou rozhlednu

Nahoru středem rozhledny vede točité schodiště, které se otvírá do kruhového prostoru. 360 stupňový výhled je skvělý. Je vidět celé České středohoří, Roudnický zámek, řeka Labe,… Na horní ploše zábradlí je připevněna deska se schematicky vyrytým panoramatem okolní krajiny. Bohužel ji vandalové tak moc počmárali, že nejde rytinu téměř rozlišit. ŠKODA. Výhled je ovšem nádherný.

Výhled z rozhledny, Výstup na nejníže položenou rozhlednu

Krásné počasí nám přálo a tak jsme si zpáteční cestu protáhli už jen z radosti. Hráli jsme na agenty, na stopovanou, na stíny, ale „chodníkové“ závody byly nejlepší :-D.

Tipy:

  • běžte na rozhlednu, když je dobrá viditelnost, ale i za deště to může být zajímavé
  • rozhledna je z bezpečnostních důvodů střežena kamerovým systémem a pravidelně monitorována policejní hlídkou
  • rozhledna je otevřena každý den od 9 – 19 hodin, po té je uzamčena vstupní branka
  • i jako klaustrofobik a akrofobik jsem to dala, není to tak strašné. Hlavně se při cestě nahoru nedívejte na schody a nahoře se dívejte do dálky ;-D
  • k tomuto výletu si můžete přidat zaškrtávací hru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *