Často zamaskovaní hrdinové – vyrobme jim ještě lepší masku

Nevím, čím to je, ale u nás se masky vytahují téměř každý měsíc. Pobíhají tu dinosauři, rytíři, Hula tanečnice, transformer, Elsa nebo sloník. Ze všeho nejlepší jsou kombinace. Slon s dinosauřím ocasem, rytíř s Hula sukýnkou, transformer s kovbojským kloboukem a podobné kreace. Děti jsou v tomto smyslu velice kreativní. Tento školní rok bohužel přišly […]

masky

Nevím, čím to je, ale u nás se masky vytahují téměř každý měsíc. Pobíhají tu dinosauři, rytíři, Hula tanečnice, transformer, Elsa nebo sloník. Ze všeho nejlepší jsou kombinace. Slon s dinosauřím ocasem, rytíř s Hula sukýnkou, transformer s kovbojským kloboukem a podobné kreace. Děti jsou v tomto smyslu velice kreativní.

Tento školní rok bohužel přišly o všechny školní převlékací akce jako čarodějnice, Halloweenskou oslavu i karneval. Chtěla jsem jim to aspoň doma trochu nahradit. Objednala jsem základy masek k dotvoření. Našla jsem je v eshopu Stoklasa.cz. Mají tolik různých druhů, že jsem měla problém si vybrat. Nekomplikovala jsem to, vzala jsem ty nejjednodušší. Nejvíce se na nich děti vyřádí. Nejsou svázaní mantinely Batmana nebo Ironmana. Zkuste dát Ironmanovi kolem očí pírka a na tváře flitry.

Čekání na tvoření

K otevírání balíčku se přitočily i děti, jak jinak. Jsou to vždy takové malé Vánoce. Jejich nadšení z masek bylo nečekané. Myslela jsem si, že budou překvapené, ale že budou chtít hned začít? To ne. Bohužel si musely pár dnů počkat, ale ani to jim neubralo nic z nadšení.

Výroba masek

Vůbec mě nenapadalo, jak bych mohla dětem doporučit, aby masky dotvořily. Přemýšlela jsem, co vše bych měla nachystat a nakonec jsem vzala vše, co mi padlo pod ruku. Hlavně, aby bylo z čeho vybírat.

Polotovar na masky, pastelky, chlupatá příze, korálky, flitry, bavlnky, provázek, lepidlo, barevné papíry, zbytky látek.

Na stole mohly najít – pastelky, barevné papíry, bavlnky, provázek, korálky, chlupaté příze, flitry, zbytky látek, dekorační dutinku, samolepící broušené kamínky, pírka.

Tipy

  • k lepení jsme používali tavnou pistoli, ale mnohem lépe se nám osvědčila tenká oboustranná páska (0,6 cm) a lepící pěnové polštářky. Práce s nimi byla mnohem rychlejší a hlavně bezpečnější.
  • na spodní část masky nepoužívejte chlupatou přízi, pírka ani nic, co může lehtat. Nošení masky je dost nepohodlné.
  • bála jsem se, aby masky nebyly dětem příliš velké. Padly perektně všem našim dětem – od pěti do dvanácti let.
čtyři masky vyrobené dětmi

Na závěr

Děti se u výroby skvěle bavily. Nejmladší měl sice pomalejší start, ale výsledek stál za to. Pořád nevěděl, jak má začít a co použít. Chvíli jsem myslela, že s brekem odejde. Nakonec se mu to v hlavince srovnalo a vyčaroval masku, která mi vyrazila dech – je to ta se žlutou korunou. Byl velice pečlivý, vynalézavý a trpělivý. Hlavně při lepení pěnových polštářků na korálky a ty na korunu.

Poznámka k materiálu

Nakonec mě vždy napadnou další materiály, které jsme mohli použít. Tak snad někdy jindy. Dopisuji pro vaši inspiraci. Možná to použijete dřív než my 😉

  • stuhy – jako lem nebo mašle na ozdobu
  • třásně v metráži
  • nálepky
  • krajky
  • řetízky
  • různé tvary z filcu nebo výřezy pomocí šablon na Big Shotu
  • samolepící perly na lepícím proužku
  • samolepící oči

2 thoughts on “Často zamaskovaní hrdinové – vyrobme jim ještě lepší masku

  1. No paráda! Všechno Vaše tvoření, Tvoje stránky…. Jste šikulkové.
    A Pavlínko, jak máš staré děti? Jak je to vlastně dlouho, co jste tady byli u nás v Dlouhé Stráni? Tvoje děti jsou neuvěřitelné! Asi bych je už nepoznala? Pošli fotečku, jo? Pa a dobrou noc, D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *