Rychlovka – Upečeno a snědeno do půl hoďky – neskutečná mňamka

Děti milují pečení a jakékoliv vaření. Kuchyň je pro ně jako alchymistická laboratoř. Často chtějí pomáhat s vařením, ale někdy to nejde. Buď už jen dokončuji nebo je to pro ně příliš těžké. Nechci je odradit a proto jim svěřím lehčí recepty, které zvládnou i sami. Teda jen s malou pomocí, abych byla přesná. Ráda […]

pečené listové rohlíky s mákem a povidly

Děti milují pečení a jakékoliv vaření. Kuchyň je pro ně jako alchymistická laboratoř. Často chtějí pomáhat s vařením, ale někdy to nejde. Buď už jen dokončuji nebo je to pro ně příliš těžké. Nechci je odradit a proto jim svěřím lehčí recepty, které zvládnou i sami. Teda jen s malou pomocí, abych byla přesná.

Ráda se dívám na jejich snažení a následně radost z úspěchu. Hrdostí úplně vyrostou před očima. Ikdyž musí pracovat s nástroji určené pro dospělé a nejmladší musí stát na schůdcích, aby mohl pracovat na lince, tak i přes tyto překážky mají z práce v kuchyni obrovskou radost a jejich výsledky jsou neuvěřitelné.

Velké děti (12, 11 let) již dokáží uvařit i hlavní jídlo s přílohou, ale malým dětem (5, 6 let) vybírám ty nejjednodušší recepty, jako je ten níže.

Geniálně snadné pečení

Tentokrát jsme pekli listové plněné rohlíky. Toto pečivo u nás upekl jako první můj manžel. Vše co potřebujete je listové těsto (nejjednodušší je použít to kupované), maková náplň, povidla, vejce a pečící papír.

Jak na to?

Je to velice jednoduché a rychlé. Na podložce děti rozválely listové těsto do obdelníku. Někdy to byl spíš kosodelník, ale snaha se cení. Trošku jim tvar dolaďte, budou mít větší radost z výsledku.

Potom celý plát posypaly makovou náplní – neupravujte podle návodu, prostě to jen rovnou vysypte 😉 v jednoduchosti je krása. Náplň je nutné do těsta vtlačit válečkem – velká legrace! Trošku to lítá kolem, ale dá se to snést. Při úklidu během pečení děti rády zametou.

Nebo můžete těsto potřít povidly, tvarohem nebo posypat skořicovým cukrem. Potírání těsta povidly děti proměnily v malování hvězdičky na plátno.

Těsto s náplní zarolujeme jako roládu, stočíme do rohlíku a po vnější straně nastříháme.

S rolováním jsem pomohla já a o stříhání byl velký zájem. Podotýkám, že před použitím jsem nůžky pečlivě umyla i přesto, že se používají pouze v kuchyni.

Pak už stačí jen potřít rozšlehaným vejcem a dát péct do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme dozlatova.

dozlatova upečené listové rohlíky s mákem a s povidly

Tipy

  • těsto můžete koupit chlazené nebo mražené
  • myslete na to, mražené musíte nechat povolit (cca dopoledne mimo mrazák)
  • při válení si podsypejte těsto hladkou moukou a naneste ji i na váleček
  • válejte do délky i do šířky
  • těsto s náplní zarolujte těsně
  • nestříhejte příliš daleko – max. ke středu rohlíku
  • vajíčko na potírání si pořádně rozšlehejte
  • po upečení přeci jen chvíli počkejte – rohlíky jsou velice horké, hlavně ty s povidly
  • rohlíky skvěle doplní studené mléko nebo kakao, ale pokud víte o něčem lepším, napište mi do komentářů

Dobrou chuť a pochlubte se

Fotky rohlíků mi můžete poslat na payacreations@gmail.com

Těším se!

Další zábavu najdete na:

www.PayaCreations.com

One thought on “Rychlovka – Upečeno a snědeno do půl hoďky – neskutečná mňamka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *